Safra Kesesi Cerrahisi

Safra Kesesi Nedir?
Safra kesesi karaciğere yapışık olan boyutu bir çay bardağına benzer olan sindirim sistemine ait bir organdır. Safra kesesi safra üretiminde yer almaz. Özellikle yağlı yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırmak için depoladığı safrayı on iki parmak bağırsağına boşaltır.

Safra Taşları Neden Oluşur?
Safra taşlarının oluşmasının farklı sebepleri vardır. Çoğunlukla kolesterol taşları gelişir. Safra içerisinde kolesterol oranının artması safra çamuruna ve taşa sebep olabilir. Yine safra yollarında gelişen enfeksiyonlar safra kesesi taşına yol açabilir. Kan hücrelerinin aşırı yıkımının olduğu kan hastalıklarında da safra kesesi taşları gelişebilir.

Safra Taşı Kimlerde Oluşur?
Ailesinde safra kesesi taşı olan kişilerde safra kesesi taşı daha sık görülür. Kadınlarda safra kesesi taşı daha sık oluşmaktadır. Kan hastalıkları olanlarda, karaciğer hastalığı olanlarda ve mide ameliyatı geçirenlerde daha sık safra kesesi taşı gelişebilmektedir.

Safra Taşı Belirtileri Nelerdir?
Sindirim sisteminin en sık görülen hastalıklarından biri olan safra kesesi taşında özellikle yemek sonrası gelişen karın ağrısı en önemli belirtisidir. Karnın sağ üst tarafında şiddetli ağrı gelişir. Hazımsızlık ve gaz şikayeti de yapabilir.

Safra Kesesi Taşlarında Tedavi
Taş oluşumundan safra kesesi sorumludur. Diğer yandan safranın karaciğer tarafından üretilmesi nedeni ile safra kesesi vazgeçilmez bir organ değildir. Bu nedenle semptomatik safra kesesi şikayeti olan hastalarda safra kesesi taşlar ile birlikte çıkartılır. Hastada ameliyat sonrası safra kesesi alınmasına bağlı bir fonksiyonel eksiklik oluşmaz. Eğer safra kesesi taşı ana safra kanalına düşmüşse ERCP ile bu taş çıkarılmalıdır. Laparoskopik (kapalı), açık ve robotik cerrahi ile tedavi yapılabilmektedir.

Açık Kolesistektomi (Açık Ameliyat)
Açık safra kesesi ameliyatı laparoskopik cerrahi (kapalı) yöntem çıkmadan önce bu hastalığın tek cerrahi tedavi yöntemiydi. Günümüzde laparoskopik cerrahi yapılamayan hastalarda açık cerrahi yapılır. Laparoskopik cerrahi sırasında bir sorun yaşanırsa yine açık cerrahi yapılmak zorunda kalınabilir.

Laparoskopik Kolesistektomi (Kapalı Ameliyat)
Günümüzde safra kesesi taşı için cerrahi yöntemler arasında altın standart teknik laparoskopik cerrahidir. Laparoskopik cerrahiye mani bir durum yoksa safra kesesi taşı için uygulanacak yöntem laparoskopik cerrahidir.

Herkes Laparoskopik Safra Kesesi Cerrahisi Ameliyatı Olabilir mi?
Laparoskopik yöntem, cerrahi açıdan ve anestezi açısından bir engel yoksa herkese uygulanabilir. Ancak geçirilmiş karın ameliyatı, kan sulandırıcı kullanımı, akciğer ve kalp kapasitesinin laparoskopi açısında yeterli olmaması, hastanın laparoskopi istememesi ve anatomik zorluk gibi sebeplerden dolayı yapılamayabilir.

Safra Kesesi Cerrahisi” üzerine 2 düşünce

  • 6 Nisan 2022, 11:32
    Permalink

    Sayın hocam. Safra kesesi ameliyatı olmak istiyorum ama birkaç sorum olacak. Size nasıl ulaşabilirim?

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir